Fodervärd

Vi söker fodervärd lite då och då, tveka inte att höra av dig

Som fodervärd hjälper man en uppfödare i sitt avelsarbete genom att ha en fertil katt hemma hos sig som man tar hand om som sin egen katt. Anledningen till att uppfödare vill använda sig av fodervärdar är att det oftast inte går att ha alla fertila katter som ingår i katteriet hemma hos sig själv då det blir onödig stress för katterna att leva i stora kattgrupper. Alla katter kanske inte heller går ihop med varandra och det är då bättre att den katten får sitt eget hem att härska över.


Det finns två former av fodervärdskap, den ena är Helfoder och den andra är Halvfoder men båda går ut på samma sak, att man har och tar hand om en fertil katt.


Vid Helfoder betalar man inte för katten i pengar utan engagemang och tid, oftast gäller detta avtal för honor. När man har en hona på foder vill uppfödaren oftast att honan ska få sina kullar i fodervärdens hem för att honan ska känna sig så trygg som möjligt och det blir då fodervärden, med uppfödarens stöd, som tar hand om kattungarna så att dom får den bästa tänkbara starten i livet man kan få. Alla utgifter för kattungarna, så som mat, sand, veterinärkostnader betalas av uppfödaren.


Vid Halvfoder  betalar man halva sällskapspriset för katten och uppfödaren står kvar som ägare och har rätt till att nyttja katten i avel. Ofta är det hanar som sätts på halvfoder och man vill då ha ett fåtal kullar efter honom, halvfoder förekommer också på honor där man inte önskar mer än 1-2 kullar. När man har en hane på foder vill man som uppfödare att man ska vara tillgänglig när det är dags för parning och även helst kunna ha parning hemma hos fodervärden.


Från och med 1 januari 2019 använder SE*Rut's sig av SVERAKs Fodervärdsavtal för helfoder och halvfoder.
Mycket god kontakt uppfödare och fodervärd emellan är nyckeln till ett lyckat samarbete